20 Mei: Licht Op Loosduinen

Op 20 mei begint in de ABDIJKERK om  19:30 uur de voorstelling  ‘Het Wonder van Margaretha en de Geboorte van Den Haag’ 
In de aloude kerk wordt u opgenomen door spel, zang en muziek bij wisselende lichtbeelden. U bent getuige van de miraculeuze gebeurtenis rond gravin Margaretha van Henneberg. En u ziet ook hoe de Graven van Holland met strijd, strategie en listige huwelijksarrangementen hun macht en bezittingen veroverden, terwijl de vrome gravinnen rijke giften schonken aan kloosters, gasthuizen, bedelorden en de religieuze vrouwenbeweging.
De voorstelling toont 30 scènes uit het leven van de grafelijke familie, omringd door de vroedvrouw, adviseurs, dienaren en dorpelingen. Daarbij passeren feiten en fictie de revue met serieuze scènes, vrolijke dialogen en zeven liedteksten. Als alles gespeeld en gezegd is, eindigt de voorstelling met een meeslepend wiegelied.
I  Een ensemble van 3 musici begeleidt de zingende acteurs met eigen arrangementen. Zij spelen op instrumenten die met hun diepe grondtonen ons meevoeren naar de muziek zoals die in de late middeleeuwen geklonken heeft. Bij scènes van bijzonder historisch belang zet organist Gijsbert Kok in op het 18de eeuwse Reichner-orgel.
I  De voorstelling sluit af met een drankje en hapje in aangepaste sfeer. Mooi moment om nader kennis te maken met de auteur, regisseur en acteurs, musici en stadsbeiaardier. En met de gastheren en -vrouwen van de Arie Molenkamp Stichting die ‘hun’ Abdijkerk zo ruimhartig met ons delen.