2014: De Loosduinse middenstand, winkels en ambachten uit het verleden

Op zondagmiddag 12 oktober 2014 vond de informele opening van de tentoonstelling “de Loosduinse middenstand”, winkels en ambachten uit het verleden plaats. Omdat een dag eerder de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Loosduinen op de zolder, officieel door burgemeester J.J. van Aartsen was geopend, was deze keer gekozen om de huidige tentoonstelling met een informeel samenzijn met de Loosduinse winkeliers – op een voor hun gesloten zondag – van start te laten gaan.

De voorzitter van de Stichting Oud Loosduinen, Corrie Hoekstra-van Vuurde, heette alle aanwezigen (bestuursleden, vrijwilligers en middenstanders) om 16:00 uur van harte welkom. Zij vertelde in haar openingswoord dat er bewust voor de informele opening van deze tentoonstelling op zondag was gekozen om de middenstanders (waarvan er een aantal ook materiaal voor de tentoonstelling hadden aangeleverd) in de gelegenheid te stellen om op hun “winkelvrije zondag” met deze tentoonstelling kennis te kunnen laten maken.

Er was in de jaren van ca. 1950 t/m 1970 nog geen sprake van het huidige winkelcentrum, want de winkels waren ‘her en der’ verspreid in de woonstraten. Door het grote aantal middenstanders, maar ook door de beperkte ruimte in het museum was het helaas onmogelijk om alle winkels een plekje te geven, daarom was voor deze tentoonstelling gekozen voor een aantal branches zoals: bakkers, slagers, kruideniers etc.

Ook aan de oude Loosduinse Winkeliers Vereniging (L.W.V.) werd aandacht besteed. Tussen de vele foto’s hingen een aantal schilderijen waarop de Loosduinse straten met de daarin gelegen winkels waren te bewonderen.

De tentoonstelling was voor het publiek geopend vanaf zaterdag 18 oktober 2014 t/m zaterdag 7 maart 2015.