kwartaalbrief januari 2017

In deze kwartaalbrief voor donateurs en belangstellenden leest u oud en nieuw nieuws van de Stichting Oud Loosduinen. Om te beginnen met een terugblik: de tweede zaterdag van oktober 2016 was er veel aan de hand:

• In Wateringen vond de jaarlijkse Historische Markt plaats in de Hofboerderij. Vanuit ons museum was de werkgroep genealogie aanwezig en van de ruim 400 bezoekers kwamen er 50 mensen naar onze stand voor advies over hun voorgeslacht. We merken dat er enorm veel belangstelling is voor genealogie. In ons museum is natuurlijk veel informatie te halen over Loosduinse geslachten.

• Tevens vond op die 8e oktober in het museum de opening plaats van de nieuwe tentoonstelling: Het ‘oude’ Centrum van Loosduinen. De heer Wim Lemckert opende de tentoonstelling door een ferme slag op de oude gong van zijn vader Henk Lemckert – die in Loosduinen een kruidenierswinkel had maar ook als omroeper functioneerde. De gong ligt nu te pronken in de vitrine van de huidige tentoonstelling die tot 3 juni 2017 duurt.

Het Kruispunt

het kruispunt loosduinenOok zijn er vele afbeeldingen van het kruispunt en de omgeving van het Centrum (nu Loosduinse Hoofdplein). Voor de afbraak in 1970 stonden hier vier markante gebouwen. De Hulpsecretarie waar vele Loosduiners tussen 1923 en 1965 trouwden; hotel restaurant de Roskam waar ook een feestzaal en een bioscoop aan verbonden waren; brood en banketbakkerij Nederpelt en de kruidenierszaak van Lemckert die later aan de overzijde in de nieuwbouw als supermarkt verder ging. Er is veel verloren gegaan in het oude Loosduinen maar we hebben de foto’s nog en er zijn dus veel herinneringen op te halen. Bekijk ook de foto’s op onze Facebookpagina.

Loosduinen gaat los

Door samenwerking  van de Cultuurorganisaties onder leiding van het Cultuuranker Loosduinen/de bibliotheek Loosduinen is de Cultuurweek, ‘Loosduinen gaat los’ op 4 november van start gegaan. Er werd een gevarieerd programma aangeboden. Onze stichting werkte mee in twee verzorgingscentra. Samen met een gitarist en zangeres die de muziek verzorgden is door ons een beeld geschetst over ‘oud’ Loosduinen.

Verder…

– Als afsluiting op zondag 13 november werd de reguliere Loosduinse Kunstroute gehouden.

– Momenteel wordt er door diverse partijen hard gewerkt aan een boek over de geschiedenis van het landgoed Ockenburgh. Ook de Stichting Oud Loosduinen zal haar steentje bijdragen. We hebben veel informatie en een groot aantal foto’s beschikbaar.

– Diverse groepsbezoekjes vonden plaats. We kunnen als bestuur en medewerkers terugkijken op een gezellig, druk en functioneel jaar.

De geboorte van Den Haag & het wonder van Loosduinen

wonder van loosduinenVoor 2017 staat een speciaal programma gepland voor de groepen 6 & 7 van de Loosduinse basisscholen. Ze zullen in het kader van ‘neem kennis van de omgevingsgeschiedenis van je woonplaats’ in en rondom het museum maar zelfs op het Binnenhof worden ingewijd in: ‘de geboorte van Den Haag’ en ‘het wonder van Loosduinen’. Tussen 9 maart en 12 april zullen circa 200 scholieren hieraan deelnemen.

We ontvangen ook u graag in het museum. Privé of met een groep. Er is veel mogelijk om u de historie van het oude tuindersdorp te (laten) beleven. Graag tot snel ziens!