Kwartaalbrief Juli 2016

In deze kwartaalbrief voor donateurs en belangstellenden, leest u nieuws van de Stichting Oud Loosduinen.

Zaterdag 9 april werd de huidige tentoonstelling:‘ Waldeck’ van historische buitenplaats tot moderne woonwijk .
geopend door Koos Meinderts, geboren binnen het tentoonstellingsgebied in de Zeeheldenbuurt ( na 1967, Tuinenbuurt geheten). Hij had een speciaal gedicht voor deze opening gemaakt en heeft, door vele jeugdherinneringen op te halen, een vrolijke noot aan deze opening toegevoegd. Uitgebreide informatie hierover vindt u op deze website!  (zie huidige tentoonstelling).
In relatie tot deze tentoonstelling is een puzzel voor  de schooljeugd ontwikkeld. Een aantal kinderen uit groep 7 & 8  heeft een speciale rondleiding  in het museum gekregen en weten hierdoor wat er in hun woonomgeving vroeger is gebeurd. Bv. Het gebied Waldeck was heel vroeger duinlandschap en is daarna, grotendeels, tuinbouw gebied de Geest geweest. Op dit moment is er geen tuinbouw meer te vinden want er is plaats gemaakt voor mooie woonwijken zoals Oud- en Nieuw Waldeck.

De samenwerking van de Cultuurorganisaties  o.l.v. het Cultuuranker Loosduinen/ de bibliotheek Loosduinen begint haar vruchten af te werpen. Tijdens de Cultuurweek in de eerste week van november zullen vele organisaties een gevarieerd programma aanbieden. Verdere informatie volgt via de media en deze site.
Steeds aan het einde van de maand leest u in de Loosduinse Krant op pagina 5 de activiteiten die worden gepresenteerd. (niet in juli en augustus)

Aan de gebeurtenissen die er in Loosduinen plaatsvonden rondom de meidagen van de tweede wereldoorlog is door ons weer veel aandacht besteed. Drie groepen scholieren namen deel aan een wandeling die o.a. voerde langs het hulpvliegveld Ockenburgh, een bunker en de begraafplaats Westduin. De ca. 50 deelnemers aan een wandeling  op 3 mei j.l. kregen informatie over Loosduinse verzetshelden. Mede dankzij hun moedige optreden waren ze van grote betekenis, maar zijn ze wel omgekomen. Tijdens de kranslegging bij het monument op 4 mei hebben enkele scholieren hun gevoelens hierover verwoord. Bij hen was in de klas verteld over de verschrikkingen van de oorlog.
Momenteel wordt er door diverse partijen hard gewerkt aan een boek over de geschiedenis van het landgoed “Ockenburgh”.
Ook de Stichting Oud Loosduinen zal haar steentje bijdragen. Wij hebben veel informatie en een groot aantal foto’s beschikbaar.

Mogelijkheden om te gaan varen vanaf het museum zijn er binnenkort weer volop.  Behalve een bezoek aan de historische druiventuin “ Sonnehoeck”, is er elke woensdag (vanaf 13 juli) een tochtje door het Westland,  Z.g. rondje Poeldijk.Dit jaar kunt u ook vooraf de kaartjes reserveren.  Dit kan via info@loosduinsmuseum.nl of aan de balie bij het museum. Verdere, uitgebreide informatie is te lezen op onze website.

Het Monumentenweekend 10 en 11 september wordt reeds voorbereid. De gebruikelijke Westlandse producten zoals druiven, paprika’s en radijsjes zijn weer volop te koop tegen een zeer redelijke prijs.Er komt  ook weer een aantal kramen beschikbaar,( kosten € 15.- per kraam of € 7,50 voor een halve), voor deelnemers die op zaterdag de 10e  hun eigen gemaakte kunstwerken willen verkopen of tentoonstellen. U kunt zich hiervoor aanmelden via info@loosduinsmuseum.nl of  tijdens de museum openingstijden, aan de balie.

Onze nieuwe site is ‘in de lucht’ en wordt momenteel gevuld met meer informatie.

U kunt deze nieuwsbrief ook digitaal ontvangen als u uw mailadres doorgeeft via info@loosduinsmuseum.nl.Of gebruik de mogelijkheid van de site onderaan elke pagina.

De jarenlang gebezigde facebook pagina SOL Loosduins Museum is opgegaan in de nieuwe: facebook.com/loosduinsmuseum  Alle volgers hebben hierover bericht ontvangen.

We ontvangen u graag in het museum. Privé of met een groep. Er is veel mogelijk om u de historie van het oude tuindersdorp te laten beleven.