Kwartaalbrief juli 2017

Kwartaalbrief voor donateurs en belangstellenden ,
met nieuws van de Stichting Oud Loosduinen

 
De maand maart  was erg druk doordat er meer dan 300 scholieren op bezoek waren in het museum, de Abdijkerk en op het Binnenhof.
Ze hebben veel geleerd over de geschiedenis van het ontstaan van Loosduinen.
Vooral de Graven van Holland,  Floris III, Floris IV met diens zoon Willem II en Floris V hebben ervoor gezorgd dat Loosduinen en Den Haag op de kaart kwamen.
Het huidige Binnenhof ligt midden in het Centrum van Den Haag.
Ooit was er alleen een bos met hier en daar een houten huis. In 1229 koopt Floris IV, opa van Floris V, het landgoed Die Haghe aan een duinmeer ( huidige Hofvijver). Hij bouwt een jachtslot  om van hieruit je kunnen jagen en plaatst er hagen omheen om zijn woongebied af te schermen. Dit nu is DE haag van de graaf, des GRAVENHAGE oftewel ‘s- Gravenhage.
Deze geschiedenis is ook te ervaren op de bovenverdieping van het museum.

 

 

 

 

April  en mei werden de maanden waarin er vele groepsbezoeken plaatsvonden. Bv.

  • Verjaardag van een mw. die haar 20 familieleden graag iets meer wilde laten weten over het vliegveld Ockenburgh en de gebeurtenissen in de WO II rondom Loosduinen.
  • Bewonersvereniging van Ockenrode heeft het museum en de molen bezocht. Het is altijd leuk om iets meer te weten en ervaren over je woonomgeving.
  • De mei wandeling die altijd vele mensen trekt en waar wandelend door Ockenburgh en de begraafplaats, de WO II weer wordt herdacht.
  • Reunie van oud MULO-leerlingen periode ca.1950 leverde veel oude verhalen en herinnerringen op over het vroegere dorpsgebeuren.
  • Een donateur die al meer dan 30 jaar in Californie woont was ook weer met enkele familieleden op bezoek. Hij betaald elk jaar trouw zijn bijdrage.
  • De donateursavond, gehouden in de Abdijkerk, werd goed bezocht. Deze keer was er een lezing over de VOC ,  door de heer Moerman uit Schipluiden. Hij was persoonlijk met twee kleinzoons naar het verre oosten gereisd . Hun zoektocht naar Nederlands Erfgoed overzee heeft ons veel geleerd over die tijd.
  • Op 12 mei opende de nieuwe Burgemeester, Pauline Krikke, de premiere van het theaterstuk: ‘ Het wonder van Margaretha en de Geboorte van Den Haag’,  opgevoerd in de Abdijkerk. Totaal waren er vier voorstellingen en bij de laatste op 20 mei bezochten vooraf ca. 80 personen het museum en  molen de Korenaer. Ze werden voor een tussentijds diner in OCK, met ‘oude’ HTM-bussen vervoerd. Dus erg veel belangstelling voor de geschiedenis van Loosduinen. Zie ook www.lichtoploosduinen.nl
  • Op 13 mei was het Molendag en daardoor ook extra bezoekers bij ons museum.
  • De laatste tijd heeft er bij de personeelsleden van het stadsdeel Loosduinen veel roulatie plaatsgevonden. Een bezoek aan ons museum heeft hen laten ervaren wat de historische context is van hun nieuwe werkplek.

Op 24 juni werd de nieuwe tentoonstelling geopend.
70 jaar Loosduinse Groenteveilingen kunt u bewonderen t/m 16 december 2017.  Alle tijd dus maar vergeet niet dat deze tijd altijd snel weer voorbij is.
Deze zomer gaat het vaarseizoen weer van start op zaterdag 15 juli 2017. De vertrektijd is vervroegd naar 13.15 uur.
Kijk voor verdere informatie onze website www.loosduinsmuseum.nl
Een rondje Poeldijk of bezoek aan de historische druiventuin Sonnehoeck is weer mogelijk.

We ontvangen ook u graag in het museum. Privé of met een groep. Er is veel mogelijk om u de historie van het oude tuindersdorp te (laten) beleven.