Wat Nieuwtjes

 

Het Loosduins museum is een klein maar intiem museum en kan, volgens het huidige besluit van de overheid, haar deuren niet openen omdat de momenteel voorgeschreven 1,50 meter afstand niet goed  is te handhaven.
Maar, er is de laatste weken wel e.e.a. gebeurd wat we als bestuur graag onder uw aandacht willen brengen.
We zijn, zij het in bruikleen, twee mooie voorwerpen rijker die u, hopelijk snel, kunt komen bewonderen.
1e. Een gevelsteen waarop is te lezen dat deze bij de nieuwbouw van de Hofstede RUSTHOEK, op 11 april 1775  is gelegd door de 7  jarige Elisabeth, dochter van de toenmalige eigenaar,  J.F. van Byemont .
De interessante geschiedenis leert ons dat reeds in 1641 Quintijn de Veer eigenaar werd van deze hofstede, gelegen tussen Ockenburgh en Eijk en Duijnen.
Rondom dit pand werd het duingebied bewerkt tot zeer vruchtbaar tuinbouwgebied de ‘Geest’.  Totdat ca. 1970 alle tuinders werden uitgekocht en de wijk Nieuw Waldeck  werd gebouwd.
Doordat de gevelsteen werd gevonden in een kelder door de fam. Eijgenraam die hem afstonden aan het Loosduins museum, bleef de steen behouden.
Maar ook op de achterkant was een tekst (slecht) te lezen en bij het museum dacht men ca. 1990 dat deze steen misschieneerder gebruikt was t.b.v. het buitenhuis van Oud Rosenburg. Hij werd daar dus bij de laatste opknapbeurt in 1991 in bruikleen gegeven en pronkte er in de hal.
De heren J. en A. Eijgenraam vonden dit  geen juiste zaak en deden er veel moeite voor om de steen weer terug te brengen in het museum.
Heren Eijgenraam dank hiervoor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2e Een prachtig tegelplateau werd ons enkele dagen later gebracht.
Eén van de grote wasserijen die vroeger langs de Loosduinse vaart/ Oude Haagweg  was gesitueerd was van de familie Giezenman.
Toen deze wasserij  in 1937 vijftig jaar bestond werd de directie door het personeel verrast met dit prachtige kleurrijke plateau. Toen de wasserij moest wijken voor woningbouw heeft de familie het plateau gered uit de slopershanden en deze week heeft het museum het mogen ontvangen. Dank aan mw. Ans Giezeman die dit mogelijk maakte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We houden u op de hoogte.


Er is altijd plek voor vrijwilligers en donateurs om het museum te ondersteunen.
Wilt u meedoen?


Zo wordt u donateur Vrijwilliger in het team