ONZE VOORNAMEN

 

Zestig jaar geleden ging ik mijn dochter aangeven bij de burgerlijke stand van Den Haag. Wij gaven haar de naam Tosca. De ambtenaar van de burgerlijke stand begreep er niets van. Tosca die naam kende hij niet. Hij ging zijn chef halen en die kende de naam wel, zodat zij toch werd ingeschreven als Tosca.

 

Wat op voornamengebied wel en niet mag is bepaald in het burgerlijk wetboek nummer 1 artikel 4 lid 2. Daar staat alleen maar: De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert in de geboorteakte voornamen op te nemen die ongepast zijn of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen, tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn.

Dat klinkt erg vaag en dat is het ook. Het hangt er maar van af wat men ongepast vindt .In de praktijk zijn ambtenaren tegenwoordig heel ruimdenkend.

Tot 1970 was de wet veel strenger. Toen gold nog de Franse wet die door Napoleon in 1811 in Nederland werd ingevoerd. Volgens deze wet waren alleen namen uit de heiligenkalender en de oude geschiedenis toegestaan.

 

Enkele voorbeelden van weigering na 1970:

Dienaar van God, Tomtom, Maastricht, Geisha, Petronetta, Keke, Ego, Dumitia, Kalma, Vos, Socialist, Hora en Hopma.

Bekende Nederlanders met weigering: Emile Ratelband wilde zijn zoon Rolls Royce noemen in 1977, dat mocht niet. In 2001 probeerde hij het weer, maar dan met de naam van zijn dochter die hij Tsjakkalotte wilde noemen, ook dat werd geweigerd. Jules Deelder maakte het ook te gek, hij wilde zijn dochter MariJuana noemen, dat ging niet door. Zij dochter werd toen ingeschreven als Ari. Dat mag wel, men mag meisjes in laten schrijven met een jongensnaam, Jantje, Pietje, Geertje, Gijsje enzovoorts.

 

Bijzondere voornamen die echt bestaan: Man, Pup, Simba, Lasso, Wijn, Servet, Geurtje, Goudberg, Toefa, Moslim, Mango, Surprise, Bang en Stoer.

Bekende Nederlanders geven hun kinderen bijzondere namen: Bart Chabot twee zonen Splinter en Storm. Angela Schijf heeft kinderen met de naam Bloem en Mensje.

Annechien Steenhuizen noemde haar kinderen Vesper en Riff.

Martijn Krabbé twee zonen Bickel en Achilles. Roel van Velzen twee kinderen Laut en Pepijn.

 

Het zal u verbazen hoeveel verschillende voornamen er zijn in Nederland, namelijk meer dan zeshonderdduizend, 608289.

 

Theo Olierook

 


Er is altijd plek voor vrijwilligers en donateurs om het museum te ondersteunen.
Wilt u meedoen?


Zo wordt u donateur Vrijwilliger in het team